„Cred că articolul 44 din Tratatele europene ne oferă şansa de a lua decizii comune ale UE şi de a pune în aplicare misiuni europene de către coaliţiile voluntarilor din statele membre”, a declarat politicianul conservator, în ediţia de sâmbătă a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Pregătim o propunere în acest sens, care ar trebui să fie pe masă la o reuniune a miniştrilor apărării înainte de sfârşitul lunii octombrie”, a adăugat ministrul.

Articolul 44 prevede că Consiliul UE poate încredinţa desfăşurarea unei misiuni unui grup de state membre care doresc acest lucru şi care au capacităţile necesare pentru o astfel de misiune. În consecinţă, nu toate statele UE trebuie să participe direct la astfel de misiuni.

Dacă europenii vor să fie luaţi în serios şi să fie credibili, trebuie să poată acţiona credibil, a spus Kramp-Karrenbauer. „Pot exista situaţii în care avem un set diferit de interese, tot în cadrul NATO (n.r. – alianţă politico-militară cu întindere mondială)”.

Nu este singurul om de stat din Germania cu idei privind securitatea pe continent. Armin Laschet doreşte pact cu ţările din Est privind securitatea: „Avem nevoie de un FBI european”.

Foto: Profimedia

Sursa: Monitorul Apărării și Securității