Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, afirmă că rămâne ferm convins că paginile istoriei nu se pot întoarce spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier şi organizată pe principiul sferelor de influenţă, aşa cum doreşte, din păcate, Federaţia Rusă.

Într-un comunicat de presă al MApN transmis, miercuri, Agerpres, ministrul Apărării face o serie de precizări cu privire la “speculaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu aşa-zise controverse” legate de declaraţii pe care le-a făcut, la sfârşitul săptămânii trecute, în legătură cu “Rusia şi climatul de securitate european”.

“Declaraţiile în discuţie au fost făcute în contextul în care Federaţia Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securităţii europene şi euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianţei către Europa Centrală şi de Est. Consider că o astfel de cerere, prin care se doreşte darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă şi absolut de neacceptat”, subliniază Dîncu.

Ministrul precizează că, în afirmaţiile pe care le-a făcut săptămâna trecută, vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, a evocat discursul susţinut recent de preşedintele Franţei, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

“În cadrul acestui discurs, preşedintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spaţiului euro-atlantic în domeniul securităţii şi apărării, precizând că fundamentele securităţii continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună şi nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaţionare între state. În acest context, parafrazându-l pe domnul preşedinte Macron, am afirmat şi rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier şi organizată pe principiul sferelor de influenţă, aşa cum doreşte, din păcate, Federaţia Rusă. Dacă tot este să învăţăm din lecţiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu şi nu împotriva Rusiei, continentul european a păşit într-o nouă eră. O eră în care toate ţările europene respectă principiile dreptului internaţional, fără utilizarea forţei, a presiunilor şi ameninţărilor, respectând dreptul fiecărei ţări de a lua propriile decizii “, mai afirmă Dîncu.