Militarii americani au fost vizaţi de atacuri cu rachete, luni, în Siria, însă toţi au scăpat nevătămaţi, transmite Reuters. Rachetele par a fi un răspuns la atacurile aeriene desfăşurate de Statele Unite împotriva miliţiilor pro-iraniene din Siria şi Irak.

Un purtător de cuvânt al SUA a declarat că forţele americane au răspuns, luni, mai multor atacuri cu rachete prin lansarea unor atacuri similare, în semn de autoapărare.

„Nu sunt răniţi, iar în acest moment evaluăm daunele materiale”, a declarat colonelul Wayne Morotto, referindu-se la atacul cu rachete. Acesta nu a menţionat cine se află în spatele atacului asupra trupelor americane.

Mai multe surse din Deir al Zor, din estul Siriei, au declarat că un grup pro-iranian a lansat mai multe rachete în vecinătatea câmpului petrolier Omar, care este controlat de către forţele democratice siriene, susţinute de SUA.

Antony Blinken, Secretarul american de Stat, declarase cu câteva ore mai devreme că SUA au executat, duminică, atacurile aeriene din Irak şi Siria pentru a minimiza riscul unui conflict.

„Am desfăşurat acţiunile necesare, potrivite pentru a limita riscul unui conflict, însă am vrut şi să trimitem un mesaj clar”, a declarat Blinken reporterilor din Roma.

Grupurile pro-iraniene irakiene au transmis numele a patru luptători  – membri ai facţiunii Kataib Sayyed al-Shuhada – care au fost ucişi în atacul de la graniţa dintre Siria şi Irak. Au promis, la acel moment, răzbunare. Nu este clar însă cine a lansat atacurile asupra militarilor americani.

Acesta a fost al doilea moment în care preşedintele Biden a cerut, de când a devenit preşedinte, executarea unor atacuri ca răspuns la atacuri similare ale miliţiilor pro-iraniene. A mai cerut executarea unor atacuri aeriene în Siria, în februarie, ca răspuns la atacurile cu rachete din Irak.

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters, în condiţii de anonimitate, că miliţiile pro-iraniene au executat, din aprilie, cel puţin cinci atacuri cu drone împotriva bazelor folosite de SUA şi personalul coaliţiei în Irak.

Foto: AFP