Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Centenarului Încoronării. El a făcut apel la unitate în atingerea obiectivelor României, printre care aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE.
„Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârșit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanți ai autorităților centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimiși speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu și la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, orașul Încoronării”, se arată în mesaj.
Potrivit premierului, rememorarea evenimentelor și omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă și o condiție esențială pentru păstrarea nealterată a identității și conștiinței naționale.
„În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toți actorii responsabili de a fi uniți în jurul marilor obiective pe care statul român și le-a setatȘ: finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spațiul Schengen și la OCDE. Sunt parte a unui proiect pe care avem obligația să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forțele politice și energiile pentru a realiza aceste deziderate și a oferi cetățenilor săi stabilitate, instituții performante, progres”, subliniaza Nicolae Ciucă.
El spune că nu întâmplător, la o sută de ani de la Încoronare, în Alba Iulia a fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană.

Foto: reginamaria.org