Pandemia a lăsat traume ireversibile în rândul personalului medical din Spania. Afecțiunile psihice pe care le dezvoltă seamănă cu ale militarilor întorși de pe front. Mulți au stat despărțiți de familii pentru a nu-i infecta și au privit neputincioși cum virusul le-a luat nu doar pacienții, ci și părinții.
De la începutul epidemiei, medicii din Spania au luptat până la epuizare pe mai multe fronturi: saloane arhipline, spitale de campanie amenajate în corturi, săli polivalente sau hoteluri transformate în centre de îngrjiri pancienți cu covid.
9000 de cadre medicale din 18 spitale spaniole au fost până acum examinate: 45 la sută au suferit traume psihologice, iar 3,5% au vrut să se sinucidă după primul val al pandemiei.
Eduardo Vieta, medic psihiatru: Chiar dacă ești pregătit pentru un stres intens, dacă durează timp îndelungat, dacă ești de șapte luni pe front, atunci te vei îmbolnăvi.
Spania se apropie de 3 milioane de îmbolnăviri și peste 60 de mii de decese de la începutul pandemiei, iar spitalele sunt suprasolicitate de aproape un an de zile.
Sursa: stiri.tvr.ro