,,Peste 11.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au participat sâmbătă, 30 ianuarie,  la acțiunile de control cu privire la modul de respectare a măsurilor de protecție sanitară.

Efectivele  M.A.I. au beneficiat de sprijinul angajaților ANSVSA, ANPC, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și ai autorităților locale.

Au fost verificați peste 5.000 de operatori economici, dintre care peste 180 de operatori de transport persoane și peste 9.000 de obiective de interes, precum restaurante, terase, fast food-uri. De asemenea, au fost verificate aproximativ 70.000 de persoane”, se precizează într-un comunicat MAI.

,,În total, au fost aplicate peste 6.000 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 1.185.000 de lei.

Principalele abateri constatate, peste 5.200, au vizat nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și de protecție individuală.

Dintre acestea, 5.117 sancțiuni contravenționale, în cuantum  de 698.795 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a purta masca de protecție. Alte 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 43.500 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea și 25 de sancțiuni, în valoare de 56.500 de lei, pentru nerespectarea distanțării fizice.

819 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 373.000 de lei pentru nerespectarea de către agenții economici, instituții publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private, transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor. Dintre acestea, 740 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea restricțiilor privind deplasarea/libera circulație a persoanelor”, mai informează sursa citată.

,,În urma controalelor efectuate, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 6 persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

La acțiunile de control au participat aproximativ 6.400 de polițiști, peste 2.000 de jandarmi, aproape 1.800 de polițiști de frontieră și peste 800 de cadre ISU.

Scopul măsurilor dispuse este protejarea sănătății cetățenilor, iar acțiunile de acest fel vor continua și în perioada următoare.

Respectarea măsurilor luate de autorități pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19, precum și o conduită socială responsabilă sunt condiții esențiale pentru limitarea răspândirii acestui virus”, se arată în comunicatul MAI.

Foto: Poliția Română / Facebook