“Am simțit că voi vomita. Nu puteam să mă ridic în picioare. Cădeam”, își amintește  ofițerul CIA Marc Polymeropoulos  „Am fost împușcat de mai multe ori și aceasta a fost cea mai terifiantă experiență din viața mea”, a povestit acesta, pentru BBC, despre o întâlnire ,,regulată” cu spioni ruși.

În acea noapte la Moscova, el crede că a fost vizat de o armă secretă, cu microunde.

Polymeropoulos a servit în Irak, Siria și Afganistan ca ofițer superior al CIA  în războiul american împotriva terorismului.

După amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, conducerea CIA a lansat un „apel la arme” și a redistribuit ofițeri cu multă experiență, precum Polymeropoulos, în teren pentru a contracara ofensiva Rusiei.

În scurt timp, el devine șef interimar al operațiunilor clandestine din Europa și Eurasia, colaborând cu aliații pentru a expune activitatea Moscovei, inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului spion rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.

În decembrie 2017 a vizitat Moscova, dar nu sub acoperire. El a dorit să folosească o întâlnire regulată de „legătură” între spionii ruși și americani pentru a vedea țara ca turist. El nu a fost acolo, insistă el, pentru vreo activitate clandestină. Rușii nu fuseseră dornici să vină, dar au fost de acord.

La începutul călătoriei s-a îmbolnăvit. La întoarcerea sa în SUA, vertijul a dispărut, dar alte simptome au persistat până în prezent.

“Am avut dureri de cap de migrenă de trei ani consecutivi. Nu a dispărut niciodată”, a spus el pentru BBC. Nu a putut lucra o zi întreagă și și-a luat multe luni libere, începând o lungă călătorie medicală.

Foto: cia.gov