Marina Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) a primit vineri un submarin cu rachete balistice strategice de tip 09IV, un distrugător mare de tip 055 de 10.000 de tone și primul său vas de asalt amfibiu de tip 075, potrivit DefenseWorld.net.

Ceremonia de receptție a coincis cu cea de-a 72-a aniversare a fondării serviciului și a marcat o premieră: Marina PLA a primit trei tipuri diferite de nave mari într-o singură zi.La ceremonie a fost prezent și președintele Xi Jinping.

Navele recepționate de PLA sunt:  Changzheng 18 (corp 421), Dalian (corp 105) și Hainan (corp 31).

Deși  Marina PLA nu a divulgat tipurile de nave, experții militari spun că Beijingul botează submarinele cu propulsie nucleară cu numele Changzheng, iar distrugătoarele și portavioanele cu  cu numele marilor orașe. Pentru  crucișătoare și navele de asalt amfibii marina folosește numele provinciilor.

Changzheng 18 este probabil o versiune îmbunătățită a submarinului nuclear de tip 09IV, deoarece are capabilități sporite în reducerea zgomotului și precizia atacului cu rachete, oferind Chinei o capacitate îmbunătățită de represalii nucleare, a declarat, pentru Global Times, Song Zhongping, un expert chinez în afaceri militare și comentator TV.

Foto: Captură CCTV