Construcţia a cinci fregate tipul 31 a început, oficial, pe 23 septembrie, la şantierul naval din Babcock, în prezenţa secretarului apărării Ben Wallace, arată wandsworthguardian.co.uk.

Costul total pentru cele cinci nave este de 1,25 miliarde lire sterline, puţin sub 1,5 miliarde de euro, făcând costul unei nave sub 300 de milioane de euro.

Chiar dacă mulţi se vor întreba de ce o fregată la britanici costă cât o corvetă la noi, ar trebui să ia în calcul cel puţin două aspecte.

În primul rând, noi venim cu problema celor două fregate tip 22 cumpărate la jumătatea anilor 2.000, fără a fi modernizate, iar Naval Group s-a angajat să pună sisteme de luptă moderne pe ele, în suma de construire a corvetelor, lucru care costă foarte mult.

În al doilea rând, este greu de comparat cele două programe, fără să ştim exact ce sisteme de luptă vor fi pe nave şi ce pachet logistic, inclusiv muniţiile care nu sunt deloc ieftine.

Revenind la fregatele britanice tipul 31, acestea vor fi echipate cu tehnologii avansate, inclusiv sistemul antiaerian Sea Ceptor de la MBDA, cu rachete antiaeriene supersonice, un tun de 57 mm şi două de 40 Bofor, un radar 4D, elicopter etc.

Ceea ce nu spun niciodată românii, britanicii detaliază la fiecare contract pe apărare: construcţia navelor vor sprijini 1.250 de locuri de muncă la Babcock şi crearea a 150 noi, alte 1.250 de locuri de muncă fiind create pe lanţul de aprovizionare cu piese.

Prima navă va fi lansată la apă în 2023, urmând ca toată flota de fregate să fie livrată până în 2028 şi să devină operaţională la finalul anului 2030.

Fregatele tipul 31 vor avea un echipaj de 105 marinari fiecare şi vor opera alături de fregatele tip 26, aflate în serviciul naval britanic.

Foto: Twitter