Preşedintele PSD Marcel Ciolacu spune că, din punctul său de vedere, România va ajunge la impozitare progresivă, „cum este peste tot în lume”, dar nu în acest an.

El a spus că mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect a fost „foarte corect” și că este acelaşi mesaj ca al social-democraţilor – şi anume că anul acesta nu se modifică nicio taxă.

Întrebat dacă ideea impozitului progresiv rămâne în picioare, Ciolacu a răspuns: „Categoric. Din punctul meu de vedere, România nu poate să fie altfel decât celelalte state dezvoltate din lume”.

„Am văzut că şi Cehia a renunţat la taxa unică şi ei chiar aveau unică. Deci, acesta este trendul. Am mai rămas noi şi Estonia, Bulgaria. Şi eu am văzut mesajul preşedintelui României care a fost unul foarte corect. Acelaşi mesaj l-am avut şi noi: anul acesta nu se modifică nicio taxă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă anul viitor s-ar putea introduce impozitarea progresivă, Marcel Ciolacu a spus: „Nu cred. Cred că anul acesta trebuie să ne vedem de capacitatea ANAF-ului şi a serviciului vamal, o reorganizare şi o readaptare pentru a strânge, a colecta mult mai bine”.

„Ştiţi foarte bine că avem cea mai mare evaziune din UE. Cred că acesta este primul pas de făcut şi să facem totuşi ceva predictibil, să discutăm cu cei interesaţi, cu publicul şi să găsim soluţiile cele mai bune. Din punctul meu de vedere, România ajunge la impozitare progresivă cum este peste tot în lume. Nu ştiu când, anul acesta categoric nu”, a adăugat el.

El a mai spus că nu crede că anul acesta va putea fi modificat Codul fiscal astfel încât să intre anul viitor impozitarea progresivă, reiterând că, în primul rând, trebuie ca ANAF şi Vama să înceapă să colecteze mult mai bine.