Premierul Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj de forță la Forumul de Afaceri al Summit-ului celor Trei Mări. Nu e prea devreme să ne gândim la extinderea UE, a spus acesta.

„Astăzi lupta se dă pentru a opri violența și opresiunea asupra vecinului nostru, dar viitorul trebuie să includă reconstrucția Ucrainei și extinderea Uniunii Europene către Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest”, a subliniat Marcel Ciolacu la Forumul de Afaceri al I3M.

„Inițiativa Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri, pentru apărarea economiilor noastre și, mai ales, pentru apărarea securității noastre! Acum este clar pentru toată lumea că invazia ilegală și total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toți să fim mult mai uniți, mult mai dedicați apărării valorilor democratice și – cu toții – solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească și să ne întărească și mai mult”, a afirmat premierul la deschiderea oficială la nivel înalt a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

„În fața eforturilor Rusiei de a ține Republica Moldova ostatică, am fost un canal vital pentru aprovizionarea cu energie, am menținut deschise rețelele de transport și am oferit sprijin politic constant vecinilor noștri. Am fost în prima linie a apărării NATO și, bineînțeles – la fel ca dumneavoastră – am primit cu brațele deschise refugiații ucraineni. Sunt multe lucruri de făcut împreună! Trebuie să acționăm rapid și hotărât pentru a investi în infrastructura noastră colectivă. Acest lucru ne va consolida regiunea și va contribui la diminuarea decalajelor și în contextul multiplelor provocări pe care le traversăm. Trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură, economic, apărare comună și digital și să maximizăm astfel potențialul regional! Puterea economică este esențială pentru securitatea noastră și pentru construirea unei mai mari reziliențe regionale”, a mai spus premierul român.

Foto: Guvernul României