Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la ceremonia de semnare a contractelor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, apelul de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitare şi a unităţilor conexe”, că ne găsim în faţa celei mai mari investiţii de până acum în modernizarea infrastructurii educaţionale, a unităţilor de învăţământ, peste 1 milion de euro din PNRR vor fi folosiţi pentru dotarea a peste 5.600 de şcoli, grădiniţe, laboratoare de informatică şi ştiinţe, cabinete şcolare, ateliere de practică. El le-a cerut primarilor şi preşedinţilor de CJ să urmărească personal implementarea acestor proiecte.

Marcel Ciolacu a declarat în cadrul evenimentului că acesta marchează un punct de cotitură în ceea ce priveşte viitorul educaţiei în România.

”Pentru prima dată în istoria educaţiei, este alocată o sumă impresionantă, peste un miliard de euro, valoare eligibilă, prin PNRR, fără TVA, pentru dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv pentru învăţământul dual”.

El a arătat că şi-a asumat şi ca premier şi în coaliţie, în programul de guvernare, că educaţia este o prioritate, pentru că România se poate dezvolta doar prin educaţie, prin tineri bine pregătiţi, în acord cu evoluţia tehnologiei şi ţinând cont de cerinţele pieţei muncii.

”Doar aşa această ţară poate creşte şi doar dezvoltându-ne ca ţară toţi aceşti tineri vor prefera să rămână aici. Sunt un om care preferă întotdeauna adevărul şi nu cred că ascunderea lui sub preş ne ajută la ceva. De la bun început ne-am asumat faptul că până acum, acest stat nu şi-a onorat contractul social şi a neglijat educaţia. De aceea am ajuns în situaţia în care suntem astăzi, din cauza greşelilor făcute de 30 de ani, pentru aceasta suntem cu toţii datori să corectăm aceste greşeli”, a menţionat premierul, adăugând că copiii nu au nicio vină că statul a greşit enorm şi i-a privat de şanse egale.

”E momentul ca acum, până nu e prea târziu, să asigurăm şanse egale tuturor copiilor din România, indiferent de locul unde s-au născut, la ţară sau la oraş, într-o zonă mai mult sau mai puţin dezvoltată economic”, a precizat acesta.

”Sunt conştient că fără o bază materială, fără un proces de învăţăre modern, nici chiar cel mai bun profesor, oricât de bine plătit ar fi, oricât de mult s-ar strădui, nu are cum să obţină rezultatele aşteptate. Acesta este motivul pentru ca salarizarea bazată pe performanţa profesorilor trebuie însoţită şi de investiţii masime în infrastructura şcolară şi în procesul didactic”, a mai declarat premierul.