Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că îi solicită noului ministru al Muncii ca șefii Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) din Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie suspendați din funcție până la finalizarea anchetelor în cazul „azilelor groazei”. 

“Suntem la finalul controlului național pe care l-am cerut în ședința de Guvern și deja există date și fapte clare care ne obligă pe toți să luăm anumite decizii ferme. Există o situație, sincer, de netolerat, județe unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată.  Din punctul meu de vedere, este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, ca toţi şefii Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, celebrul AJPIS din aceste judeţe, plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie urgent suspendaţi din funcţie, până la finalizarea anchetelor disciplinare. Totul legal”, a spus Marcel Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern. Şeful Executivului a mai spus că „a descoperit că există o problemă uriaşă şi cu munca la negru”. 

“Câteodată erau condiţii de Evul Mediu în aceste centre în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din punctul meu de vedere, este clar că Inspecţia Muncii nu şi-a făcut datoria.  Doamna ministru, vă cer să luaţi aceeaşi măsură şi în cazul şefului acestui instituţii. Părerea mea este că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul, care şi-au dovedit incapacitatea de a face faţă cerinţelor în acest moment”, a subliniat premierul.  El a cerut preşedinţilor de Consilii Judeţene, în subordinea cărora se află Direcţiile Generale de Asistenţă Socială, din judeţele amintite, să înceapă să schimbe toţi aceşti directori din funcţie.

Premierul Ciolacu a mai afirmat că secretarul de stat Bogdan Despescu l-a anunţat că a dispus deja controale la Inspectoratele Judeţene de Poliţie din Arad, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi la nivelul Poliţiei Capitalei.