Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, l-a primit joi, 21 aprilie, la sediul MApN, pe ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Roelof van EeS. În cadrul discuțiilor a fost abordată situația de securitate în contextul războiului ruso-ucrainean în desfășurare, exprimând sprijinul pentru partenerul ucrainean.

„Ministrul apărării naționale a salutat participarea militarilor din Regatul Țărilor de Jos la exercițiul multinațional RAPID FALCON 22, desfășurat pe teritoriul României în luna martie a acestui an, subliniind importanța creșterii interoperabilității între forțele armate ale statelor aliate.

In cadrul discuțiilor a fost abordată situația de securitate în contextul războiului ruso-ucrainean în desfășurare, exprimând sprijinul pentru partenerul ucrainean.

Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos a prezentat oficialului român scrisoarea de participare la Grupul de Luptă aliat din România, cu 200 de militari”, se arata intr-un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au subliniat importanța continuării şi amplificării cooperării practice dintre cele două armate.

Ministrul Apărării a precizat că viitorul grup de luptă NATO din România “presupune în jur de 1.000 de soldați. 

Franța va fi națiune-cadru, în jur de 1.000 de militari. Nu s-a stabilit încă exact profilul militarilor, cum va arăta această configurație. Sunt mai multe țări care cu siguranță vor aduce în această forță multinațională soldați și tehnică. 

S-a anunțat deja, după câte știu eu, în primele discuții, Portugalia, premierul a discutat la ședința de Guvern comună de la Varșovia cu Polonia, care va completa de asemenea forțele multinaționale din România. Este vorba de hotărâri operative care se vor lua în viitor”, a spus Vasile Dîncu.

“Vom avea peste 3.000 de militari din forțe multinaționale pe teritoriul României, în această fază. Evident că nu sunt situații definitive. În funcție de evoluția situației, întărirea flancului estic poate să conțină și alte aspecte de tip cantitativ”, a completat ministrul.