În marja Conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″, organizată în perioada 18-19 mai a.c., domnul ministru Lucian BODE și domnul Ivan DEMERDZHIEV, viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru de interne al Republicii Bulgaria, au avut o întrevedere bilaterală, principalele teme vizând coordonarea demersurilor pentru aderarea RO și BG la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale.

Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de interne din SM UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen. De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații.

Sursa: MAI