Pentru atingerea acestor obiective este nevoie de implicare, monitorizare și coordonare la nivelul tuturor structurilor MAI.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat pe pagina de Facebook implicarea structurilor MAI în derularea campaniei naționale de vaccinare, în vederea realizării acesteia în condiții de siguranță publică.

„Am analizat, astăzi, în cadrul ședinței de Colegiu a Ministerului Afacerilor Interne, teme de actualitate care vizează 3 paliere principale: implicarea structurilor MAI în derularea campaniei de vaccinare, situația execuției bugetare la 9 luni și stadiul implementării măsurilor de reducere a deficitului de personal.

Faptul că ne aflăm în fața unor noi provocări generate de valul 4 al pandemiei înseamnă o presiune crescută asupra sistemelor publice, în special pe cel sanitar, de ordine și siguranță publică, respectiv pe sistemul de gestionare a situațiilor de urgență.

Astfel, am solicitat structurilor MAI să acorde în continuare o atenție sporită și să își asume rolul activ în derularea campaniei naționale de vaccinare în condiții de siguranță. Nivelul de implicare trebuie să rămână unul ridicat, iar coordonarea acțiunilor să fie eficientă și profesionistă.

În ceea ce privește analiza execuției bugetare pe primele 9 luni ale anului 2021, am cerut accelerarea proiectelor de investiții aflate în derulare pentru atingerea obiectivelor de modernizare instituțională. Fondurile alocate trebuie utilizate la maxim, astfel încât proiectele să respecte graficul de implementare asumat”, menționează Lucian Bode.

El a adăugat că, pentru perioada imediat următoare, la nivelul fiecărei structuri, trebuie realizată o planificare realistă a execuției sumelor rămase de utilizat până la finele anului, care să cuprindă prioritățile de finanțat în concordanță cu timpul rămas la dispoziție.

„Este esențial să fie crescută viteza de implementare a acestor proiecte de dotare și investiții, pentru că doar în acest fel vom spori calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor.

Una dintre cele mai presante probleme ale sistemului de ordine și siguranță publică este deficitul de personal. Am demarat un amplu proces de reducere a deficitului cu care ne confruntăm la nivelul tuturor structurilor MAI, pe toate eșaloanele de personal.

În principal, ne axăm pe trei direcții principale de acțiune aflate în desfășurare. Pe componenta de școlarizare și formare la nivelul școlilor postliceale, interesul manifestat în rândul tinerilor pentru cariera în MAI a fost unul ridicat, fapt dovedit de numărul mare de candidați înscriși, respectiv peste 6 candidați pe loc”, a explicat acesta.

Ministrul a mai precizat că în cadrul admiterii la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” s-a înregistrat o concurență de peste cinci candidați pe loc.

„În ceea ce privește admiterea în Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, instituție de referință pentru MAI, interesul a fost la fel de crescut, înregistrându-se o concurență de peste cinci candidați pe loc.

Un alt palier îl reprezintă demararea recrutării de specialiști din sursă externă, peste 5.000 de posturi fiind disponibile, ceea ce reprezintă un mijloc de profesionalizare imediată la nivelul structurilor.

O altă linie de acțiune extrem de importantă asupra căreia ne concentrăm se referă la creșterea stabilității și predictibilității pe funcțiile de conducere, ocazie cu care am scos la concurs aproximativ 2.000 de posturi vacante din sistem”, a adăugat ministrul Lucian Bode.

Pentru atingerea acestor obiective este nevoie de implicare, monitorizare și coordonare la nivelul tuturor structurilor MAI, astfel încât procesele complexe de reformă demarate să fie finalizate cu succes.

Foto: Facebook/Lucian Bode