Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat joi că ținta autorităţilor este ca, până în anul 2026, să fie între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să aibă carte electronică de identitate.
Peste 5.200 de cărţi electronice de identitate au fost emise, în cadrul proiectului-pilot derulat la Cluj-Napoca, iar anul viitor proiectul va fi implementat şi în Bucureşti, dar şi în alte mari oraşe din ţară, a precizat ministrul.
”Este evident că transformarea digitală nu poate fi limitată la simpla eliberare a unui card de identitate, ci este imperativă crearea unui întreg ecosistem care să stimuleze adoptarea şi utilizarea cărţii electronice de identitate prin dezvoltarea serviciilor publice electronice şi a infrastructurii IT&C capabilă să livreze şi să susţină servicii în regim de înaltă disponibilitate, accesibilitate şi securitate”, a spus ministrul. 
”Până în vara anului viitor vom extinde la nivel naţional emitere cărţii electronice de identitate. Astfel, estimăm că la nivelul municipiului Bucureşti, în intervalul iunie-iulie anul viitor, vom avea implementat, vom începe să implementăm acest proiect, iar continuarea extinderii la nivelul marilor municipii se va realiza în a doua parte a anului 2023. Finanţare avem, 200 de milioane de euro, iar ţinta noastră este între 5 şi 8 milioane de cetăţeni care să deţină cartea electronică de identitate până la finalul anului 2026”, a subliniat Lucian Bode.
Viziunea Ministerului Afacerilor Interne de digitalizare urmăreşte schimbări reale în modul în care instituţia noastră funcţionează. Nu ne propunem să digitalizăm birocraţia. Subliniez acest lucru, vrem să avem o schimbare reală în această relaţie minister (…) şi cetăţean, nu să digitalizăm birocraţia”, a adăugat Bode. 
MAI şi-a propus digitalizarea serviciilor legate de eliberarea documentelor de stare civilă, pentru asigurarea accesului rapid şi securizat la serviciile de stare civilă, proiectul vizând inclusiv documente de stare civilă din ultimii o sută de ani. 
”Au trecut prin fluxul de digitalizare deja peste 66.465.648 de acte, iar alte cinci milioane sunt în diferite stadii de digitalizare. Au fost recepţionate aproape 29 de milioane de acte. Dau aceste cifre pentru a înţelege că vorbim, practic, despre un proiect care are un stadiu de realizare de peste 60% şi pe care anul viitor îl vom finaliza, îl vom recepţiona, finanţarea lui este asigurată din fonduri europene nerambursabile de aproximativ 47 de milioane de euro”, a precizat ministrul de Interne.

Foto: captura video