Majoritatea parlamentară de la Chișinău a inițiat un proiect de lege prin care expresia „Limba moldovenească” va fi înlocuită cu „Limba română” în Republica Moldova.

Proiectul a fost înaintat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care dețin 63 din cele 101 locuri în Parlament. PAS este partidul din care provine șefa statului, Maia Sandu, precum și liderul Parlamentului, Igor Grosu.

Declarația de Independență a Republicii Moldova, adoptată la 27 august 1991, preciza că limba acestui nou stat independent este limba română. Ulterior însă, Constituția Republicii Moldova, care este și acum în vigoare, a introdus noțiunea „limba moldovenească”.

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție, a fost votat joi, în prima lectură.

Proiectul de lege inițiat de deputații facțiunii PAS prevede modificarea articolului din Constituție cu privire la limba de stat.

În Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției.

Astfel, sintagmele „limba moldovenească, limba de stat, sau limba oficială”, la orice formă gramaticală din actele legislative vor fi substituite cu noțiunea „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare. De asemenea, se constată drept desuet textul „funcţionând pe baza grafiei latine” din articolul 13 alineatul (1) din Constituţia R. Moldova.