Un studiu publicat în revista Science of the Total Environment de cercetători de la universitatea Cambridge au stabilit o legătură între încălzirea climei şi apariţia epidemiei de Covid-19. Ca să-şi argumentezez demonstraţia, cercetătorii au analizat deplasările liliecilor în anumite regiuni din Asia.

Se ştie, liliacul este un remarcabil vector de transmisie al oricărui coronavirus. Dealtfel, cercetătorii de la Cambridge reamintesc că fiecare liliac e infectat, în medie, cu 2,7 coronaviruşi.

Bazându-se pe datele privind temperaturile şi pluviometria din anumite zone din Asia, studiul publicat în Science of the Total Environment scoate în evidenţă regiunile în care liliecii nu existau pe vremuri dar acum s-au mutat acolo. Astfel, în ultimul secol, 40 de specii de lilieci şi-au extins prezenţa într-o zonă precisă din Asia, descrisă drept «punctul fierbinte mondial al creşterii varietăţilor de lilieci datorate încălzirii climei. Zona respectivă se află undeva la graniţa dintre China, Birmania şi Laos. «Această regiune coincide cu originea spaţială probabilă a strămoşilor lui SARS-CoV-1 care a provocat o maladie respiratorie la începutul anilor 2000 şi a lui SARS-CoV-2, la orginea epidemiei actuale de Covid-19» mai scriu autorii studiului.

Sursa: RFI