16 iulie este Ziua Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru ca anul acesta, data de 16 iulie va fi sambata, transmitem de astazi felicitarile noastre tuturor celor care fac ori au facut parte din institutie.

Gl.(r) Gabriel Oprea, în calitatea sa de fost ministru al afacerilor interne, dar si ca presedinte al Uniunii Nationale a Militarilor si Politistilor “Mihai Viteazul”, ureazã sanatate si bunastare tuturor politistilor, jandarmilor, pompierilor, politistilor de frumontiera si functionarilor din MAI si mult succes in activitatile desfasurate in slujba românilor!
La mulți ani, MAI!

Ziua MAI a fost decretată în anul 2018 – Anul Centenar, reperul fiind ziua de 16 iulie 1862, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Nicolae Kretzulescu, ministru Secretar de Stat la Departamentul din Întru, au semnat Ordonanța nr. 495 prin care erau contopite Cancelariile Ministerului de la București și Iași și se puneau bazele înființării unui singur Minister de Interne, cu sediul în Capitala țării. Primul deținător al funcției de ministru a fost Barbu Catargiu.
Prima referire la Ministerul Trebilor din Lăuntru apare odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului Organic la data de 1 iulie 1831 în Țara Românească și 1 ianuarie 1832 în Moldova.
Ministerul de Interne de mai târziu era instituția însărcinată cu conducerea administrației generale a țării, realizarea ordinii interne și siguranței statului, precum și coordonarea unor importante sectoare de activitate socială și economică.
De-a lungul anilor, MAI a avut diverse denumiri în funcție de organizarea administrativă a țării și atribuțiile de la momentul respectiv. Denumirea de Minister al Afacerilor Interne a fost folosită pentru prima dată în anul 1941.

Foto: MAI