Jens Stoltenberg a constatat riscul real de conflict și a făcut apel la Rusia să schimbe cursul, să se retragă de pe marginea prăpastiei, să înceteze să se pregătească pentru război și să înceapă să lucreze pentru o soluție pașnică.

„Rusia a masat neîncetat trupe în Ucraina și în jurul acesteia, în cea mai mare consolidare militară de la Războiul Rece încoace. Nu știm ce se va întâmpla. Dar riscul de conflict este real. Aliații NATO își continuă eforturile diplomatice puternice pentru a găsi o soluție politică. Cu toate acestea, în ciuda afirmațiilor Moscovei, nu am văzut până acum niciun semn de retragere sau de dezescaladare. Dimpotrivă, consolidarea Rusiei continuă”, a transmis Secretarul general al NATO, potrivit unui comunicat al Aliantei.

Jens Stoltenberg a mai spus că actuala criză dintre Rusia și Occident se referă la viitorul Ucrainei, dar și la securitatea globală.

„Criza actuală este mai mult decât despre situația din Ucraina. Sunt multe aspecte în joc, printre care relațiile dintre NATO și Rusia, dar și securitatea europeană și transatlantică. Moscova încearcă să dea înapoi istoria și să-și recreeze sferele de influență. Vrea să limiteze dreptul NATO la apărare colectivă și cere să ne înlăturăm toate forțele și infrastructura din țările care au aderat la NATO după căderea Zidului Berlinului. Dar voi fi foarte clar. Nu există membri NATO de primă clasă în vestul Alianței noastre și membrii NATO de clasa a doua în est. Cu toții suntem aliați egali în NATO. Cu toții suntem NATO și vom funcționa împreună, fâcnd întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne proteja și a ne apăra reciproc”, a punctat Jens Stoltenberg.

„Libertatea și democrația sunt contestate, iar concurența strategică este în creștere”, a mai spus șeful NATO, subliniind că „aceasta este o nouă normalitate și trebuie să fim pregătiți”.