Israelul a declarat luni (21 iunie) că a folosit un laser aerian pentru a doborî drone într-o serie de teste, un „avans tehnologic” care ar trebui să consolideze sistemul de apărare, notează Le Figaro.

Acest nou sistem laser, instalat la bordul unei aeronave civile de mici dimensiuni şi testat săptămâna trecută, poate viza orice obiect zburător, inclusiv „drone, obuze, rachete, rachete balistice”, a spus Yaniv Rotem, director de cercetare şi dezvoltare la Ministerul Apărării israelian.
Laserul aerian a reuşit să doboare mai multe drone, la o altitudine de 900 de metri şi pe o rază de un kilometru, dar odată perfecţionat, ar putea intercepta ţinte pe o rază de 20 km, a mai declarat Yaniv Rotem.
Această tehnologie, dezvoltată de Ministerul Apărării şi de compania israeliană Elbit Systems, foloseşte tehnicile de detectare aeriană ale armatei şi apoi trage un fascicul laser de 100 de kilowaţi către ţintă, a declarat Yaniv Rotem. Un prototip operaţional ar putea fi dezvoltat în termen de „trei până la patru ani”, a spus el.
Benny Gantz, ministrul israelian al Apărării, a salutat luni „o descoperire tehnologică”.
“Sistemul laser se va confrunta cu o varietate de ameninţări, apărând statul Israel, economisind în acelaşi timp costurile interceptării”, a spus el într-un comunicat.
În ultima confruntare cu Hamas din mai, guvernul israelian a indicat că sistemul de apărare aerian „Iron Dome” a interceptat 90% din cele 4.300 de rachete lansate din enclava palestiniană de către mişcarea islamistă din Gaza.

Foto: Twitter