Rafael Advanced Defense Systems din Israel a anunțat vineri  că a finalizat dezvoltarea versiunii de apărare aeriană de la sol a rachetei aer-aer I-Derby ER (Extended Range), potrivit DefenseWorld.net

În timpul seriei de teste încheiate la începutul acestei săptămâni în sudul Israelului, Compania Rafael a efectuat o lansare de la sol pentru a testa capacitatea de comandă și control a rachetei, navigația și traiectoria zborului.

„În această săptămână, am finalizat o serie de teste în dezvoltarea rachetei I-Derby în cea mai recentă versiune a sa – ER((Extended Range) – care permite lansarea Beyond Visual Range (dincolo de câmpul vizual) la peste 100 km.

Aceasta este o etapă cheie în dezvoltarea unei rachete cu unele dintre cele mai avansate capabilități, oferindu-i avantaje semnificative de interceptare în bătăliile aer-aer, precum și în aplicațiile de apărare aeriană sol-aer”, a declarat generalul de brigadă (rez.) Pini Yungman,  șeful Diviziei de sisteme de apărare aeriană și antirachetă din cadrul companiei Rafael.

Racheta I-Derby ER este identică ca formă și dimensiune cu racheta Derby aflată în prezent în funcțiune în întreaga lume. Versiunea de apărare aeriană de la sol a rachetei poate fi integrată aproape imediat pe bateriile de apărare antiaeriană, cum ar fi sistemul SPYDER al lui Rafael, care oferă apărare aeriană pentru distanțe cuprinse între 20 și 60 km.

Lansată de la sol, racheta I-Derby ER dublează raza de acțiune a rachetei  aflate în exploatare și permite interceptarea țintei într-un interval de până la 40 km fără rapel și 80 km cu rapel.

Racheta I-Derby ER fabricată de Rafael oferă avioanelor de luptă avantaje atât la distanțe scurte, fie dincolo de distanța vizuală. Racheta are capabilități de foc care permit  operatorului să abordeze simultan mai multe ținte. Greutatea ușoară a rachetei îi permite să fie adaptată la o varietate de avioane de luptă moderne, inclusiv F-16, F-15, F-18, Gripen, LCA, Typhoon și multe altele.