Israelul a aprobat un buget de 1.5 miliarde de dolari pentru a pregăti armata în eventualitatea unui atac asupra facilităţilor nucleare ale Iranului, scrie The Times of Israel, cu referire la un raport al Channel 12.

Bugetul include fonduri pentru diferite tipuri de aeronave, drone de colectare a informaţiilor şi arme necesare unui astfel de atac, care ar ţinti centrele nucleare subterane ale Iranului.

Anunţul vine la câteva zile după ce Forţele Aeriene ale SUA au transmis că au testat cu succes o bombă antibuncăr (GBU-72 Advanced 5K Penetrator). Aceasta ar putea fi folosită pentru a lovi facilităţile nucleare ale Iranului. Bomba GBU-72 este concepută pentru a fi transportată de o aeronavă de luptă sau un bombardier. O bombă antibuncăr mai mică, GBU-28, a fost vândută „în secret” Israelului în 2009, însă nu are capacitatea de a pătrunde în uzina nucleară Fordo din Iran, care se află sub un munte.

Potrivit Channel 12, testul desfăşurat de SUA şi publicarea imaginilor cu bomba antibuncăr au avut scopul de a avertiza Iranul să se întoarcă la negocierile de la Viena, dedicate acordului nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action).

Luna trecută, şeful Forţelor de Apărare Israeliene, Aviv Kohavi, a declarat pentru agenţia de ştiri Walla că Israelul a „accelerat” pregătirile pentru posibile acţiuni împotriva programului nuclear al Iranului.

Potrivit lui Kohavi, „o parte semnificativă din bugetul de apărare, aprobat recent, are acest scop. Este o muncă destul de complicată, cu mai multe informaţii, mai multe capabilităţi operaţionale, mai mult armament. Lucrăm la aceste lucruri”, citează The Times of Israel.

De asemenea, în cadrul Adunării Generale a ONU de luna trecută, prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, a declarat că „programul nuclear al Iranului a atins un punct de cotitură, la fel ca răbdarea noastră. Cuvintele nu vor opri centrifugele… Nu vom permite Iranului să obţină o armă nucleară”.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității