Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că Statele Unite trebuie să ridice toate sancțiunile dacă vrea ca Teheranul să renunțe la pașii făcuți în programul nuclear, transmite duminică Agenția Reuters.


”Iranul și-a îndeplinit obligațiile acordului nuclear din 2015, nu și SUA și cele trei țări europene. Dacă vor ca Iranul să se întoarcă la angajamentele sale, Statele Unite trebuie mai întâi să ridice toate sancțiunile”, a scris pe Twitter Khamenei.

”După ce vom verifica faptul că toate sancțiunile au fost ridicate, atunci ne vom întoarce la respectarea totală (a acordului nuclear)”, a adăugat liderul suprem iranian.

Noul președinte american, Joe Biden, a spus că dacă Teheranul se întoarce la respectare strictă a pactului nuclear din 2015, Washingtonul va face același lucru creând astfel premisele pentru acord și mai larg ce ar putea limita programul iranian de dezvoltare de rachete și activitățile iraniene din regiune.

Prin acordul din 2015, Iranul consimțise să își limiteze activitățile nucleare și să permită unor echipe internaționale să inspecteze facilitățile de cercetare, totul pentru a determina Occidentul să ridice sancțiunile economice care au lovit dur economia internă.

Administrația Trump a decis în 2018 să abandoneze acordul nuclear, acuzând Teheranul că nu își respectă promisiunile și cerând administrației iraniene să accepte noi condiții. Iranul a refuzat să accepte și a denunțat treptat tot mai multe prevederi din acord.

Sursa: HotNews.ro