Redăm, integral, avertismentul lui Ion Cristoiu, lansat pe cristoiublog.ro:

 

,,Peste tot în Europa bate un vînt de îngrijorare. După licărul de speranță provocat de venirea Vaccinului, transformată dintr-o simplă chestiune medicală (pînă la urmă, Vaccinul e un medicament, nu-i așa?) într-o ceremonie publicitară la nivel de Continent, s-a prăvălit peste europeni pesimismul stîrnit de Pericolul întruchipat de noua tulpină de Coronavirus, declarată de englezi cu 30% mai mortală decît tulpina de pînă acum. Prin urmare, peste tot în Europa, sporesc măsurile de protecție, ceea ce înseamnă creșterea restricțiilor.

Spicuiesc din presă:

Comisia Europeană a recomandat țărilor membre să micșoreze numărul călătoriilor neesențiale ale cetățenilor dincolo de granițele țării.

Franţa îşi întăreşte controalele la frontiere şi aplică restricții de intrare pe teritoriul său și pentru cetățenii statelor Uniunii Europene. Începând cu 24 ianuarie 2021, toți cei care vor intra pe teritoriul francez, indiferent pe ce cale, trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore și apoi să intre în carantină în următoarele șapte zile.

Nemții trebuie să respecte restricții sociale și economice severe cel puțin până la jumătatea lunii viitoare, după ce cancelarul Angela Merkel și premierii landurilor federale au hotărât să prelungească actualul lockdown.

În Spania, autorităţile regionale de la Madrid au instaurat măsuri noi de izolare a mai multor localităţi şi cartiere, unde a crescut rata infectărilor, dar şi aplicarea unor restricţii valabile pentru întreaga regiune timp de 14 zile: închiderea localurilor la ora 22:00 în toată regiunea şi interzicerea ieşirea pe stradă începând cu ora 23:00. Şi alte regiuni spaniole au anunţat izolarea mai multor localităţi, închiderea restaurantelor, a barurilor şi a magazinelor la ora 20:00, precum şi interzicerea întâlnirilor în grupuri mai mari de 4 persoane sau cu alte persoane decât cele cu care se convieţuieşte.

În Italia, majoritatea regiunilor au intrat în izolare pentru aproape o lună. Trei dintre acestea sunt roșii, iar nouă, portocalii. Sunt permise ieșirile din casă între orele 5:00 și 22:00, doar din motive de muncă, de sănătate și de strictă necesitate. În zonele roșii și portocalii restaurantele și barurile rămân închise dar pot să livreze mâncare și produse la domiciliu, iar după ora 18:00 nimeni nu poate intra într-un local public, nici măcar pentru a cumpăra mâncare pentru acasă. La nivel național, însă, chiar și în cele cinci zone galbene sunt interzise deplasările de la o regiune la alta până la 15 februarie. Stațiunile de schi rămân închise până la 15 februarie.

Concomitent, s-a ivit și crește o nouă îngrijorare, pe cale de a deveni neliniște.
Dozele pe care urmau să le primească țările membre UE, în virtutea unei înțelegeri ticluite pe șest de Comisia Europeană cu doar cîteva companii, să reduc de la o zi la alta.

Toate aceste îngrijorări nu sînt împărtășite de Autoritățile noastre. La noi nu bate crivățul. La noi, vorba cîntecului, Suflă vînt de primăvară/ Păsările cîntă iară. Epidemiologul Octavian Jurma a descris exact situația din România:

„Atitudinea autorităților este disproporționată față de pericolul enorm pe care îl are această boală. Încep să vină rapoarte dinspre Brazilia care arată că tulpina de COVID-19 este una mult mai agravată. Inclusiv OMS, guvernele din Occident sunt extrem de prudente, iar noi nu am stat în carantină ca ei. Situația în România a fost relaxată comparativ cu alte țări. Dincolo de faptul că se deschid restaurante, cinematografe, care sunt opționale pentru populație, deschidem școli. Sunt profesori care nu au apucat să se vaccineze în timp util. De altfel, avem clase cu câte 36 de copii înghesuiți”.

România, răsfățată de unii ca fiind Grădina Maicii Domnului, pare, prin raportare la alte țări europene, chiar o Grădină ocrotită de Maica Domnului. În timp ce în Occident, sporesc măsurile de restricție, la noi, sporesc măsurile de relaxare. Dîndu-i cu tifla lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, Nicușor Dan, împreună cu prefectul Traian Berbeceanu, amîndoi de sorginte PNL-istă, au decis ridicarea unei mari părți a restricțiilor în București. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Operațiunii Vaccinare, nu suflă o vorbă despre reducerea dozelor și pentru România. Ai impresia ascultîndu-l că te afli în mijlocul unui bal de la Cercul Militar, unde locotenenți curtenitori dansează cu cucoane galeșe. Potrivit autorităților vaccinarea se desfășoară fără nici o problemă, românii dau năvală să se vaccineze, numărul de infectări scade de la o zi la alta, dozele de vaccinare vin în ritm duduitor. În mai – iunie 2020, Cioclii Apocaliptici, Raed Arafat, Virgil Musta, Streinu Cercel ne băteau la cap să fim vigilenți, să respectăm măsurile de protecție.

Acum ei sînt de un optimism egal cu beatitudinea dată de consumul de droguri. Raed Arafat ajunsese să fie sperietoarea copiilor prin zicerile sale sinistre. Iată-l acum într-un dialog la un post de televiziune străduindu-se din răsputeri să justifice o relaxare pe care înainte de alegeri o condamnase ca fiind criminală:

Realizator: Vreau să vă întreb dacă această relaxare în România este binevenit, în condițiile în care Olanda vedem că impune restricții și măsuri mai dure, cum ar fi testul rapid să fie făcut cu maxim 4 ore înainte de a intra în țară?

Raed Arafat: Fiecare țară a luat măsuri pe situația ei epidemiologică și pe riscurile pe care le-a calculat şi, într-adevăr, în Europa dacă ne uităm unde stăm noi acum şi unde stă majoritatea sau în mai multe țări din Europa, acolo răspândirea este altfel. Avem incidență mare, avem cazuri multe la spitale, deci ei sunt într-un val evident şi pentru asta iau măsurile de protecție și de prevenire și de răspuns, inclusiv reducerea circulației. De exemplu, Franţa a intrat, de la ora 20:00, şi a coborât la ora 18:00, inclusiv limitări de acces în țară. Deci, vedeți, să nu uităm ce am făcut și noi la începutul pandemiei în România, tot măsuri similare și am mai luat. Adică au fost măsuri care nu neapărat întotdeauna s-au sincronizat pe plan european ca fiecare țară să aibă aceeași măsură în același moment. E posibil, la un moment dat, în Olanda să se îmbunătățească sau în Marea Britanie să se îmbunătățească situația acolo și să vedem că se înrăutățește într-o țara în care situația era mai controlabilă. Am văzut acest lucru. Vedeam Portugalia acum, care începe să aibă probleme serioase, după ce Portugalia nu a avut un impact major al virusului iniţial. Deci asta este situația cu pandemia. Nu există un impact egal peste tot în același moment și un răspuns egal peste tot în același moment. După cum vedeți, măsurile, chiar dacă sunt identice, pe care le luăm cu alte țări, ele nu sunt luate în același moment, pentru că depind de momentul epidemiologic.”

Nicolae Ceaușescu vorbea cu mîndrie de un socialism românesc. Iată-l pe Raed Arafat lansînd teza unei Pandemii românești. O Pandemie mult mai de treabă cu muritorii decît cea din toate statele europene.

Pînă la alegeri, Klaus Iohannis a ieșit în spațiul public doar pentru a ne avertiza că e groasă rău. Acum, Klaus Iohannis nu mai contenește a ne convinge că nu e nici un motiv de îngrijorare. Totul merge cum nu se poate mai bine în România, cea mai bună dintre lumile posibile. Vaccinarea se desfășoară perfect, dozele vin în România în valuri, numărul de infectări scade de la o zi la alta. Românii sînt singurii de planetă care iau cu asalt centrele de vaccinare, astfel încît pînă-n toamnă se vor vaccina mai mulți cetățeni decît locuitori are țara.

Ce mai încolo și încoace, gata, în vară vom scăpa de Pandemie:

„Sunt foarte bucuros să constat că atmosfera în general se schimbă și foarte multă lume dorește să se vaccineze. Este o schimbare pe care o salut în mod explicit, o schimbare de atitudine, și, în săptămânile și lunile următoare, cum vor veni tot mai multe doze de vaccin, tot mai multă lume va beneficia efectiv de serviciul de vaccinare. (…)

În această săptămână deja centrul începe efectiv, cum foarte multe centre în toată țara încep în aceste zile să funcționeze. Vor crește gradual capacitatea, așa cum vor veni din ce în ce mai multe doze de vaccin, și noi avem cu toții speranța ca până în vară să avem suficiente persoane vaccinate pentru a termina cu această pandemie.”

E limpede că această imagine roz bombon, amintind de cea promovată de Nicolae Ceaușescu în decembrie 1989, are ca izvor viziunea lui Klaus Iohannis.
Chiar și Nicolae Ceaușescu, după ce se bătea în piept cu Mărețele realizări, vorbea și despre lipsuri, critica diferite instituții, pentru că lucrurile nu merg bine, avertiza asupra unor pericole.

Klaus Iohannis împărtășește o viziune idilică asupra României din aceste zile amintind prin artificialitatea leșinată de cea cu zarzării înfloriți din proza lui Ionel Teodoreanu.
Nu știe Klaus Iohannis că vaccinarea merge alandala? Nu știe Klaus Iohannis că dozele de vaccin se reduc de la o zi la alta? Nu știe Klaus Iohannis că numărul mic de infectări e un Ne furăm căciula singuri, pentru că exprimă numărul mic de testări?
Firește că știe.
El evită însă recunoașterea dificultăților, a neîmplinirilor, a lucrurilor care nu merg bine, din grija de a nu avea bătăi de cap.
Orice recunoaștere a problemelor, însoțită de criticarea instituțiilor responsabile, înseamnă automat angajamentul de a se implica pentru a remedia situația.

L-am comparat pe Klaus Iohannis în mai multe rînduri pentru poziția asta cu bărbatul care nu vrea să recunoască evidența că nevastă-sa îl înșală.
Dacă ar recunoaște, s-ar vedea obligat să divorțeze.
Inevitabile bătăi de cap.
Or el nu vrea să aibă bătăi de cap.”

Sursa: cristoiublog.ro