În marja Forumului de Securitate de la Varșovia, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 4 septembrie, o întrevedere bilaterală cu omologul polonez, Mariusz Błaszczak.

Cei doi miniștri au discutat despre situația de securitate din zona frontierelor României cu Ucraina și a Poloniei cu Belarus, aspectele relevante de pe agenda NATO și UE, sprijinul pentru partenerii din Vecinătatea Estică, precum și coordonatele și perspectivele în planul aprofundării cooperării bilaterale în domeniul apărării.

„Împărtășim aceeași percepție a amenințărilor de securitate din regiune și suntem angajați în valorificarea potențialului cooperării dintre țările noastre, atât la nivel bilateral, cât și regional, în cadrul Formatului B9”, a subliniat oficialul român.

În context, a mulțumit pentru sprijinul constant și consistent pe care Polonia îl acordă României, reprezentat de forțe afiliate la Brigada Multinațională de la Craiova (MNBDE-SE) și ofițeri care încadrează comandamentele aliate multinaționale care operează în România. Totodată, a reafirmat angajamentul României de a continua participarea cu un detașament de Apărare Antiaeriană la Grupul de Luptă condus de SUA, ca parte a Apărării Avansate din Polonia, de la Baza militară din Bemowo Piskie.

În cadrul discuțiilor, ministrul apărării român a evidențiat evoluțiile îngrijorătoare din regiunea Mării Negre și efectele atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre – Reni, Ismail și Chilia.

Cei doi oficiali au subliniat importanța Parteneriatului Strategic româno-polon, pe componenta de apărare, pentru postura de apărare pe flancul estic și securitatea Euro-Atlantică și, în context, necesitatea materializării obiectivelor și proiectelor de cooperare bilaterală stabilite cu ocazia ședinței comune  a celor două guverne, de la București, din luna martie a acestui an.

S-a subliniat oportunitatea intensificării proiectelor comune în planul instruirii și exercițiilor, cu accent pe capabilitățile similare și aprofundarea interoperabilității.

Sursa: MApN