Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a avut o întrevedere, sâmbătă, 25 iunie, cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, în cadrul vizitei comune efectuate de cei doi oficiali la Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” din Bistrița.
Discuțiile s-au concentrat pe principalele subiecte abordate de miniștrii apărării din statele membre ale NATO la reuniunea din 15-16 iunie a.c., de la Bruxelles, precum și pe agenda viitorului Summit al Alianței, care va avea loc săptămâna viitoare la Madrid.
Ministrul apărării naționale a subliniat importanța deciziilor ce se vor adopta în cadrul Summit-ului, mai ales în actualul context complex de securitate, cauzat de invazia Rusiei asupra Ucrainei. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre adoptarea noului Concept Strategic, document de importanță majoră pentru NATO.
În acest context, ministrul Dîncu a subliniat că acest nou document direcționează și trasează sarcini și obiective strategice referitoare la adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare și apărare și reflectă angajamentul puternic al membrilor NATO de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat.
Un alt subiect de pe agenda acestei întâlniri a fost reprezentat de importanța regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică evocându-se, astfel, angajamentul aliat pentru consolidarea relației cu partenerii cu care împărtășim aceleași valori din vecinătatea estică, care sunt cei mai expuși la interferențele Rusiei, cu o atenție deosebită asupra Republicii Moldova, prilej cu care a fost punctată nevoia de continuare a demersurilor de acordare a sprijinului practic.
În cadrul vizitei de lucru, conducerile Diviziei 4 “Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizate au prezentat celor doi oficiali informări cu privire la organizarea, specificul misiunilor, înzestrarea, nivelul de încadrare cu personal și stadiul îndeplinirii obiectivelor stabilite  pentru anul in curs al celor două structuri militare. De asemenea, celor doi demnitari le-a fost prezentat stadiul lucrărilor de investiții  care se derulează la sediul unității militare din Bistrița, după care au vizitat standurile de tehnică militară, biserica de garnizoană și s-au întâlnit cu o parte din efectivele Brigăzii.
Secretarul  general adjunct al NATO le-a mulțumit militarilor din Brigada 81 Mecanizată pentru profesionalism, dedicare și modul ireproșabil în care și-au făcut datoria în misiunile externe, din Angola și până în Afganistan și a accentuat, în mesajul adresat militarilor prezenți, importanța deciziilor care vor fi luate săptămâna viitoare la Summitul NATO de la Madrid.
“România va continua să investească în apărare. Nu este o cheltuială fără sens. Știu că multă lume consideră că de banii aceștia putem face și altceva. Dar uitați-vă la războiul de la granițele noastre. Avem nevoie de o armată mai bine înzestrată. Avem nevoie de militari mai bine motivați. Avem nevoie de tineri care să-și dorească să îmbrățișeze cariera militară cu condiții în licee și în academiile militare de ultimă generație”, a declarat secretarul general adjunct Geoană.
La rândul său, ministrul Vasile Dîncu a evidențiat nivelul înalt de pregătire atins, în misiunile externe executate în teatrele de operații, precum și în cadrul exercițiilor și activităților de instruire executate în țară și peste hotare, de militarii Brigăzii 81 Mecanizate. “Am venit în această unitate militară pentru că este o unitate de elită, care se află în procesul NATO de modernizare a Armatei. Este una din brigăzile care a încheiat procesul acesta. Urmează să aducem aici şi tehnică nouă, începând de anul viitor vom avea Piranha 5 aici, şi în anii următori şi alte elemente de înzestrare, care sunt din zona modernizării armatelor NATO,” a declarat ministrul Apărării.
Evidențiind eforturile pe care Ministerul Apărării Naționale le face pentru modernizarea echipamentelor de luptă, ministrul Dîncu a arătat că acestea trebuie dublate de măsuri concrete și urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale personalului militar și civil.
“Aceasta este lupta mea și a echipei pe care o conduc la vârful Ministerului. Cea mai importantă resursă a noastră sunteți dumneavoastră, militarii și personalul civil care activați în cadrul MApN. Fără un nivel de încadrare optim al structurilor militare, fără oameni motivați și care să beneficieze de perspective profesionale în pas cu aspirațiile normale ale vremurilor actuale,  fără condiții decente atât la locul de muncă, precum și acasă, alături de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realistă și eficientă a armatei noastre.  Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul nostru militar și civil, iar acesta nu este o promisiune de nivel politic, ci o prioritate majoră a mandatului meu de ministru”, a declarat Vasile Dîncu.

Sursa: MApN