Oficialii Agenției Spațiale Europene au confirmat că ,,Surrey Satellite Technology Limited”, din Marea Britanie , a livrat ultima sarcină utilă de navigație pe care o asambla, informează BBC.
Marea Britanie a părăsit proiectul la plecarea sa din UE. Statutul său de „țară terță” înseamnă că companiile de origine nu mai pot fi implicate în modul în care erau odinioară. Galileo este considerat de Uniune ca un program de securitate și doar firmele din cele 27 de state membre ale sale pot prelua o muncă sensibilă – cum ar fi integrarea sarcinii utile.
“Pot exista mici excepții pentru anumite componente care ies din Marea Britanie, pe care nu le putem obține nicăieri altundeva. Dar asta este. Aceasta este realitatea politică a zilei”, a declarat Paul Verhoef, directorul de navigație Esa, pentru BBC.
Galileo este sistemul global de navigație prin satelit al UE, un sistem civil aflat sub control civil, care furnizează informații precise de poziționare și datare. Galileo are ca scop să asigure independența Europei față de alte sisteme de navigație prin satelit, precum și autonomia sa strategică în domeniul navigației prin satelit.
Autonomia Europei în acest sector va impulsiona piața locurilor de muncă din Europa, va ajuta UE și mai mult în misiunea sa de a oferi securitate și apărare și va sprijini tehnologiile emergente precum inteligența artificială, dronele, mobilitatea automatizată și internetul obiectelor.
Galileo a început să furnizeze „serviciile inițiale” în decembrie 2016.