CNN Travel a publiat, în premieră, imagini de la bordul laboratorului aerian operat de Facilitatea Regatului Unit pentru Măsurători Atmosferice Aeriene (FAAM).

,, Din exterior, poate fi confundat cu  ușurință cu orice alt avion de pasageri, dar după ce ajungi la bordul său se vede că nu este un avion tipic.  Echipamentul științific a înlocuit majoritatea locurilor, iar în locul spațiilor de depozitare sunt țevi și cabluri. Și, cel mai important,  în loc de turiști, la bordul aeronavei sunt  doar cercetători”, spune CNN.

Inițial, avionul nu a fost conceput ca un laborator de zbor. La bază, este avionul comercial de pasageri BAe 146 ,  un model folosit cândva de multe companii aeriene, inclusiv de  easyJet din Marea Britanie, și folosit și astăzi de transportatorii regionali. Sistemele BAe l-au modificat pentru a satisface nevoile FAAM.

În timpul zborurilor de cercetare, aeronava poate transporta până la 18 oameni de știință. Poate ajunge la o altitudine de peste 10.000 de metri  și poate zbura la peste 15 metri deasupra oceanelor,  pentru a înțelege mai bine interacțiunile complexe dintre atmosferă și mare.

“Măsurarea efectelor fizice și chimice în atmosferă ne ajută la aflăm modul în care clima se va schimba în timp”, a declarat Alan Woolley, șeful FAAM, pentru CNN.

Foto: FAAM