Numărul persoanelor depistate la frontieră în posesia unor documente contrafăcute a crescut consistent, mai ales pe fluxurile de intrare în ţară şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor, în special pe aeroportul “Henri Coandă” – Otopeni, potrivit Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Poliţiştii de frontieră depistează, zilnic, diverse persoane, cetăţeni români sau străini, participanţi la traficul transfrontalier care, fie se legitimează cu documente de călătorie false sau falsificate, fie prezintă documente autentice care aparţin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale.
“De la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care: 8 permise de şedere false ori falsificate, 4 permise de conducere false ori falsificate, 3 cărţi de identitate false ori falsificate, 4 vize false ori falsificate şi altele, pe care diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat. De asemenea, astfel de situaţii s-au întâlnit şi pe aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău”, se arată în comunicat.

Conform IGPF, una dintre metodele folosite de cetăţenii din state terţe care încearcă să treacă frontierele cu documente false este dublul check-in: cei în cauză îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul UE. După ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din UE, unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.
O altă modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât şi la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorităţi ale statelor UE pe care să le predea şi fie folosite de cetăţeni terţi, prin metoda substituirii. S-a stabilit că cei mai mulţi aleg să călătorească pe timp de noapte (după ora 21:00), dar şi la primele ore ale dimineţii, începând cu ora 07:20 (simultan cu schimbul de tură al poliţiştilor de frontieră).