Prototipul avionului IAR-99, înmatriculat S001, a efectuat primul zbor cu durata de 21 minute de pe pista aerodromului din Craiova la 21 decembrie 1985, avându-l la manşă pe locotenentul colonel Ștefănel Vagner.
Începând cu anul 2003, acest tip de aeronavă se regăseşte în înzestrarea Bazei Aeriane Boboc.
Căpitanul comandor Dănuţ Sava:
“În anul 2004 am avut şansa să fiu unul din primii piloţi din Baza Aeriană Boboc ce urca la manşa unui avion 100% producţie românească. A fost o onoare pentru mine să fac acest pas şi să încep să construiesc o legătură cu această aeronavă. Pot spune că toată activitatea mea de zbor se bazează pe încrederea în această aeronavă. Poate părea un cuvânt mare, dar este cel care descrie cel mai bine sentimentul pe care îl am de la primul zbor şi până acum, de fiecare dată când urc în cabină. Este un avion performant care mi-a oferit siguranţă şi satisfacţii în cele peste 2000 de ore de zbor acumulate pe acest tip de aeronavă.
Cu ajutorul lui am reuşit alături de colegii mei instructori să creem aripi în aviaţia militară românească, să mă bucur de satisfacţia misiunilor îndeplinite de-a lungul anilor şi de elevii pe care i-am iniţiat pe această aeronavă. Sunt mândru că majoritatea îmi sunt în prezent colegi. La mulţi ani IAR-99!”