,,Oricum ați dori să denumiți activitățile locotenentului Andrei Ailenei, veți ajunge tot la cuvintele: solidaritate, suflet sau modestie. Cam acestea sunt principalele ce îl caracterizează”, scrie MApN pe pagina de Facebook.
,,Colegul nostru, încadrat la U.M. 01110 Iași- Batalionul 198 Sprijin Logistic “Prut”, reușește să își dedice timpul din afara activităților de militar de carieră, într-o cursă dedicată altora. Și ne referim aici la oameni aflați în suferință sau oameni, ce datorită unor evenimente neplăcute, nu pot face ceea ce și-ar dori!
Pe premisa aceasta a fost construită și campania de solidaritate “Urcăm munţii pentru cei care nu pot” o călătorie a trupului şi a sufletului realizată de Andrei, ajutat de un prieten de-al său, Eduard-Ciprian Gabor. Proiectul a constat în a parcurge în 11 zile (între 3 şi 13 septembrie 2020) toate cele 14 vârfuri de peste 2.500 m din ţara noastră: două în Retezat, unul în Parâng, opt în Făgăraş şi trei în Bucegi.
14 vârfuri, 11 zile, 428km, 16000m diferența nivel și o mie de amintiri…
Dar credeți că a obosit? Andrei nu s-a oprit aici…După succesul proiectului „Urcăm munții pentru cei care nu pot”, acesta a participat la un altul : campania de solidaritate „Cucerim înălțimi, aprindem speranțe pentru Alexandra”.
Proiectul presupunea ca Andrei să parcurgă în mod repetitiv distanța Pârtiei de Ski din Iași până la atingerea echivalentului înălțimii vârfului Everest, (Asia- 8847 m- 141 ture de pârtie). Din păcate, proiectul nu a obținut avizul pentru a fi desfășurat regulamentar, datorita evoluției pandemice, acesta amânându-se la o dată ulterioara (probabil, în primăvara). Însă, pentru ca investise mult suflet și canalizase multă energie în acest proiect, Andrei a încercat, simbolic, un antrenament pentru el. Așa că a dus la capăt ceea ce ar fi trebuit sa reușească în cadrul evenimentului Everesting.
Dar nu s-a prit nici aici: în decembrie a reușit sa își depășească performanta anterioara, făcând un antrenament în care a acumulat 10 000 diferența pozitivă de nivel, fiind primul roman omologat și unul din cei 43 din toata lumea ce reușesc această performanță în cadrul conceptului Everesting run.
Prin aceste eforturi Andrei a dorit să atragă atenţia asupra cazurilor de tineri care nu pot să simtă munții, deşi şi-ar dori, şi au nevoie de sprijinul oamenilor pentru a trece peste greutăţile cu care se confruntă. „Noi suntem mai mereu pe munţi, dar de data aceasta, ne-am gândit să sensibilizăm lumea prin aceste acțiuni. Vă invităm să fiţi alături de cei care nu se pot deplasa, dar care şi-ar dori atât de mult să facă unele lucruri care nouă ni se par atât de simple”
Andrei a descoperit plăcerea de a alerga în martie 2016, odată cu mutarea în garnizoana Iași. O lună mai târziu a participat la primul concurs (21 de km), ocazie cu care s-a intensificat această pasiune pentru alergare. În august participa deja la primul maraton montan (42 km), în iulie 2017 la primul concurs de ultramaraton (70 km), iar în septembrie 2018 la prima cursă de 24 de ore. Au fost în medie câte 15 concursuri pe an, aproape toate montane.
Sunt momente când ne plângem de probleme, sunt momente când credem că nu mai putem face față…Ei bine, în acele momente aduceți-vă aminte că sunt persoane care întradevăr au probleme mai mari.
Fii ca Andrei…nu obosi în a face bine!”, se încheie postarea MApN.
sursă: Centrul Diecezan Caritas Iasi, arhivă personală Andrei Ailenei