Poliţia Română şi Poliţia din Northamptonshire din Marea Britanie, cu sprijinul Europol şi Eurojust, au destructurat un grup infracţional implicat în traficul de persoane, exploatarea prin muncă şi spălare de bani, potrivit Europol.

In ziua de acţiune a autorităţilor, au fost percheziţionate 25 de locuinţe, 13 în România şi 12 în Corby, UK,  au fost făcute 5 arestări, 2 în România şi 3 în UK, şi au fost confiscate echipamente digitale şi telefoane mobile, două maşini, bunuri de lux, arme şi 230.000 de euro în bani gheaţă.

Activ încă din 2018, grupul infracţional ademenea persoane vulnerabile, care aveau situaţii financiare instabile, oferindu-le un loc de muncă în UK. Suspecţii recrutau persoane direct din Iaşi, România, însă lucrau şi prin intermediari. Până în acest moment, investigaţia a dus la identificarea a 27 de victime, atât femei, cât şi bărbaţi, de origine română.

Grupul infracţional transporta victimele în UK, unde le confisca buletinele şi telefoanele şi le obliga să lucreze pentru acesta, pentru un salariu foarte mic sau chiar fără plată. Victimele lucrau până la 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Colaborând cu managerii unor companii din UK, infractorii lucrau cu diverse fabrici sau companii de spălare a maşinilor. Totodată, odată ajunşi în posesia buletinelor victimelor, infractorii le foloseau pentru a face împrumuturi în numele acestora. Grupul infracţional ameninţa victimele şi familiile acestora din România cu violenţă fizică.

Investigaţiile în acest caz au început în 2020. Europol a coordonat activităţile operaţionale, participând la schimbul de informaţii dintre autorităţi şi oferind sprijing analitic. În noiembrie 2021, Europol a pus bazele unei echipe de investigaţii comune (JIT) între România şi Marea Britanie pentru a întări cooperarea judicială.