Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” solicită coaliției de guvernare să nu cedeze presiunilor și să acționeze pe toate fronturile pentru ca pensiile militare să rămână pensii de serviciu, arată un comunicat semnat de președintele UMPMV, gl. (r) Gabriel Oprea.

„Uniunea Militarilor și Polițiștilor «Mihai Viteazul» solicită coaliției aflate la guvernare să nu cedeze în ceea ce privește pensiile militare de stat și să acționeze pe toate fronturile pentru ca acestea să rămână așa cum sunt, de la Cuza încoace: pensii ocupaționale, pensii de serviciu”, se arată în comunicatul UMPMV.

UMPMV a remarcat „presiuni uriașe” pentru ca pensiile militare să fie considerate „speciale”.

„Vedem că, în ultimele luni, se fac presiuni uriașe, din mai multe direcții, pentru ca pensiile militare să fie considerate «speciale» și pentru a fi transformate în pensii contributive. Se încearcă, din păcate, inclusiv inducerea în mentalul colectiv a ideii că militarii și polițiștii au pensii foarte mari, pensii nemeritate, că sunt protejați de către stat, comparativ cu ceilalți pensionari. Nimic mai fals!”, spune Gabriel Oprea.

Fostul vicepremier a subliniat că „militarii au drepturi câștigate de-a lungul timpului, ducând o viață plină de constrângeri și privațiuni pe care alte profesii nu le au și care vin odată cu depunerea jurământului militar”.

„Pensiile lor nu sunt privilegii, ci recunoașterea pe care statul român și societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și slujesc țara, chiar cu prețul vieții. Ei sunt oamenii din prima linie, în aceste vremuri grele, iar statul trebuie să le asigure drepturile câștigate și un suport solid”, spune Gabriel Oprea.

UMPMV atrage atenția că, având în vedere că avem un război la granițe, România trebuie să-și susțină armata sub toate formele, trebuie să-i susțină pe toți activii și rezerviștii din instituțiile care formează sistemul de aparare, ordine publică și siguranță națională.

„Pensiile militare trebuie să rămână ocupaționale, așa cum sunt și în statele NATO. Militarii din MApN, din MAI, din SRI, SIE și STS și polițiștii merită respect din partea statului român, iar autoritățile competente și liderii politici aflați la conducerea țării trebuie să facă absolut toate eforturile necesare în această direcție, să negocieze, să nu accepte mai puțin, să se impună și să reușescă în aceste demersuri!”, se mai arată în comunicat.