Fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea i-a adresat ministrului Apărării, Vasile Dîncu, o scrisoare publică în numele „Uniunii Militarilor si Politistilor ‘Mihai Viteazul’, în care îi solicită să nu discrimineze pensionarii militari.

„Militarii sunt adevăraţii ambasadori ai imaginii României în lume. Ei au luptat în războaie, servind Patria cu onoare, au acționat în teatrele de operaţii pentru a asigura pacea și securitatea în zone fierbinţi ale lumii, ei participă la misiuni de menţinere a păcii și de instruire, planifică şi conduc operaţii pe mai multe continente. La fel și militarii și polițiștii din Ministerul Afacerilor Interne, precum și cei din celelalte structuri ale sistemului de securitate națională. Proba loialității, a devotamentului și a curajului nu este una simplă și doar cei care au ales să fie militari sau polițiști știu cât de dificilă este această meserie. Tocmai de aceea, militarii și polițiștii români trebuie să fie sprijiniți de către stat, trebuie să se bucure de respectul cuvenit pentru sacrificiile și privațiunile impuse de aceste profesii și drepturile lor trebuie să fie apărate”, spune Gabriel Oprea în scrisoare.

El cere MApN să renunțe la amendamentele legislative care spun că baza de calcul a pensiei militare se referă doar la vechimea în serviciu.

De asemenea, Oprea afirmă că Uniunea Militarilor si Politistilor ‘Mihai Viteazul’ nu este de acord nici cu „amendamentele MApN la PLX 199 nici din punct de vedere al valorii penalizării referitoare la vechime, care este foarte mare, respectiv 4% pentru fiecare an lipsă. Aceasta, în condițiile în care mulți dintre pensionari au ieșit din sistem ca urmare a desființării unor unități militare în vederea intrării României în NATO și UE, iar militarii care au fost, astfel, afectați la pensie, nu poartă vina acestor decizii, deci nu trebuie să aibă de suferit și să piardă”.

„Este important ca Ministerul Apărării Naționale și Guvernul României să aibă în vedere faptul că aproximativ 60% dintre pensionarii din MApN nu au 25 de ani vechime în serviciul militar. Situația este aceeași la Ministerul Afacerilor Interne.

În realitate, pensionarii militari se împart astfel: * 60 % – vechime în serviciu sub 25 ani VRS 2009; * 25 % – vechime în serviciu peste 25 ani VRS 2009; * 15 % – cei pensionați începând cu 01.01.2016; aceștia au pensii mai mari, cu elemente salariale actualizate în cea mai mare parte”, se mai arată în scrisoare. Varianta corectă este să fie luată în calcul vechimea cumulată, cu grupe de muncă, la fel ca în cazul civililor, pentru că altfel, acesti militari sunt discriminați.

Multi dintre pensionari au lucrat ulterior în viața civilă și anii respectivi au fost valorificați în pensia militară doar până la 31.12.2015. Iar acei ani nu mai pot fi valorificați în sistemul public. Aceste elemente sunt menționate în ultima decizie de pensie.

Prin urmare, vă rugăm să analizați situația prezentată mai sus și să dispuneți măsurile necesare pentru remedierea problemelor pe care modificarile aduse legii 223/2015 le creează pensionarilor militari.

Sursa: Știri pe surse