Franţa trebuie să “îşi asume responsabilităţile istorice” şi “să decontamineze” siturile testelor nucleare efectuate în Sahara algeriană în anii 1960, a declarat un înalt oficial militar algerian, generalul Bouzid Boufrioua, citat duminică de AFP, preluată de Agerpres.

“Au trecut mai bine de 60 de ani după primul test nuclear din Algeria. Franţa persistă în refuzul său de a livra hărţile care dezvăluie localizarea deşeurilor sale nucleare”, a deplâns acest ofiţer cu rang înalt din comandamentul forţelor terestre în ediţia din februarie a influentei reviste a Ministerului Apărării, El Djeich, publicată duminică.

Potrivit generalului Boufrioua, predarea hărţilor este “un drept pe care statul algerian îl revendică cu tărie, fără a uita problema despăgubirii victimelor algeriene ale testelor”.

Pe 13 februarie 1960, la Reggane, în deşertul Sahara (sud), Franţa a efectuat primul său test nuclear, numit “Gerboise Bleue”: o bombă de plutoniu cu o putere de 70 kilotone – de trei până la patru ori mai puternică decât cea de la Hiroshima – ale cărei nor radioactiv s-a extins în toată Africa de Vest şi sudul Europei.

Foto: INSAMER