Începand din 2 mai, o aeronavă de patrulare maritimă Dassault-Breguet ATL-2 Atlantique, aparţinând Flotilei 21F a Marinei Naţionale Franceze, va participa la misiuni deasupra apelor teritoriale româneşti.

Aeronava era dislocată iniţial in Insula Creta (în baza NATO din Golful Souda) şi este standard 6, versiunea cea mai avansată.

Este însă vorba numai de o misiune temporară, întrucât atât Parisul cât şi Bucureştiul lucrează în acest moment la constituirea unei unităţi cvasi-permanente în România, în baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Misiunea principală a acestei aeronave este de a patrula în apele teritoriale ale României pentru a contracara eventuala prezenţă atât a navelor de suprafaţă, cât şi ale submarinelor ruseşti.

Negocieri se poarta şi cu autorităţile de la Sofia pentru extinderea misiunii şi în apele teritoriale bulgare.

Atlantique 2 (sau ATL 2), produs de compania franceză Bréguet – Dassault Aviation, este o aeronavă de patrulare maritimă cu rază lungă de acţiune. Are o manevrabilitate cu totul deosebită mai ales în ce priveşte zborul aproape de suprafaţa apei, făcându-l un excelent vânător de submarine.  Atlantique 2 este propulsat de un motor fiabil şi economic, care îi oferă o autonomie de zbor de 14 ore. ATL2 este una dintre puţinele aeronave aflate în serviciu în lume concepute special pentru războiul antisubmarin, dar şi-a dovedit eficacitatea şi în misiuni împotriva ţintelor terestre. Aeronava dispune şi de echipamente performante de colectare şi prelucrare a informaţiilor.