Fostul negociator șef al României cu Uniunea Europeană, profesorul Vasile Pușcaș a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost una dintre cele mai mari stupizenii pe care le-a inventat Comisia Europeană cu un guvern național.

„Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost un experiment prin care România a devenit cobai, începând cu 2007, evident cu sprijinul autorităților române, să fie impus un sistem de monitorizare a statului de drept, care a devenit la nivelul UE o dispută politică. Această stupizenie inventată de Comisia Europeană și Guvernul României din decembrie 2006 a dus la o politică de discriminare a României prin condiționalități care nu existau înainte și pentru alte state, dar pe care Bucureștiul le-a acceptat”, a declarat pentru Făclia fostul negociator șef al României cu UE. Acesta consideră că acum, când în Uniunea Europeană a fost introdus sistemul de monitorizare a statului de drept pentru toate statele, devenise prea evidentă politica de discriminare față de România care i-a oprit drumul integrării europene.

„Devenise prea clar că este discriminatoriu faptul că România a rămas cu două sisteme de monitorizare. Faci un raport în care sunt toate statele și un altul în care e numai România și Bulgaria! Este una dintre cele mai mari stupizenii pe care le-a inventat Comisia Europeană cu un guvern național. A fost o înțelegere bilaterală între Comisia Europeană și Guvernul României”, a subliniat Pușcaș.