12 ţări din Europa doresc sau deja operează aeronave F-35, Elveţia fiind ultima pe listă care a luat opţiunea pentru avionul din generaţia a 5-a realizat de Lockheed Martin. Alte ţări unde competiţia este deschisă sunt Finlanda, Spania, Cehia şi Grecia, în timp ce ţări, precum Norvegia, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Belgia, Polonia şi Ţările de Jos au un program de achiziţie în derulare şi unele deja operează aeronave F-35.

Aeronava F-35 a companiei Lockheed Martin devine avionul standard de vânătoare în tot mai multe ţări din Europa.

 

Spania are nevoie de 50 de aeronave F-35, din care 25 varianta B (STOVL)

Spania doreşte 50 de aeronave noi, 25 pentru Forţele Aeriene pentru înlocuirea aeronavelor EF-18 Hornets şi 25 de F-35B pentru înlocuirea AV-8B Harrier care operează de pe portavionul Juan Carlos I, conform publicaţiei Janes.

Chiar dacă o decizie finală nu a fost luată, în competiţie rămânând şi Eurofighter Typhoon, Spania are o singură opţiune pentru o aeronavă cu decolare pe distanţă scurtă şi aterizare pe verticală (STOVL), F-35B, lucru care ar putea influenţa alegerea şi pentru Forţele Aeriene a aceluiaşi tip de avion.

 

Cehia vrea să se doteze cu 40 de aeronave F-35A

Cehia, de asemenea, are în plan găsirea unei variante pentru înlocuirea aeronavelor JAS-39 Gripen C/Ds, folosite în leasing până în 2027. A cerut Statelor Unite informaţii despre 40 de aeronave F-35A sau F-16, dar conform publicaţiei Janes, compania a cerut guvernului ceh să se concentreze pentru F-35A, care are acum un preţ per unitate mai mic de 80 de milioane de dolari.

 

Finlanda are nevoie de aeronave noi pentru înlocuirea F/A-18 C/D Hornets

Finlanda va lua o decizie până la finalul anului ce tip de aeronavă va alege.

Companiile Lockheed Martin, Saab, Dassault, Eurofighter şi Boeing sunt în competiţie pentru contractul de aproximativ 10 miliarde de euro.

 

Grecia a vrut să cumpere 20 de avioane F-35

Şi Grecia şi-a manifestat interesul în achiziţia a 20 de aeronave F-35, dar de atunci a decis să cumpere 24 Dassault Rafale şi să-şi modernizeze aeronavele F-16 la varianta Viper, aşa că o decizie finală se va lăsa aşteptată.

 

Conform producătorului, F-35 este mai mult decât un avion de vânătoare. F-35 poate colecta informaţii ISR şi le transmite automat la celelalte mijloace de luptă cu care este conectat. Acesta are o semnătură radar redusă, ceea ce-l ajută pe pilot să pătrundă în zore acoperite de apărarea antiaeriană inamică. De asemenea, muniţiile sunt în interiorul avionului şi pot fi lansate de la distanţă mare fără ca aeronava să fie detactată de radare.

Au fost produse peste 500 de aeronave F-35 şi 13 state folosesc deja sau sunt pe punctul de a primi acest aparat, printre care şi SUA. Celelalte ţări sunt: Marea Britanie, Italia, Ţările de Jos, Australia, Norvegia, Danemarca, Israel, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Polonia şi Singapore.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității