Finlanda a ales aeronava de generaţia a cincea F-35, realizată de producătorul american Lockheed Martin pentru a înlocui avioanele F/A-18 şi va plăti 8,3 miliarde de euro pentru 64 de aparate.

Lockheed Martin a câştigat o licitaţie, la carea au participat şi compania suedeză Saab cu Gripen, rivalii americani de la Boeing cu F/A-18 Super Hornet şi francezii de la Dassault cu Rafale.

Finlandezii vor primi, pe lângă cele 64 de aeronave, muniţii şi mentenanţă până în 2030.

Alţi 700 de milioane de euro vor fi cheltuiţi de Finlanda pentru construirea hangarelor şi a infrastructurii necesare.

Finlanda este a 14-a ţară care a decis să se doteze cu aeronave F-35, majoritatea din Europa, Lockheed Martin construind peste 720 de aparate.

De asemenea, industria de apărare din Finlanda va fi implicată în acest program, în următorii 20 de ani, conform declaraţiei vicepreşedintelui Lockheed Martin, Bridget Lauderdale.

12 ţări din Europa doresc sau deja operează aeronave F-35, Finlanda şi Elveţia fiind ultimele pe listă care au luat opţiunea pentru avionul din generaţia a 5-a realizat de Lockheed Martin. Alte ţări unde competiţia este deschisă sunt Spania, Cehia şi Grecia, în timp ce ţări, precum Norvegia, Marea Britanie, Italia, Danemarca, Belgia, Polonia şi Ţările de Jos au un program de achiziţie în derulare şi unele deja operează aeronave F-35.

Sursa: Monitorul Apărării și Securității

Foto: USAF