Un exerciţiu militar multinaţional masiv, coordonat de Australia şi SUA, a început, miercuri, transmite Military.com.

„Talisman Sabre” este şansa de cooperare a mai mult de 17.000 de militari din forţele armate australiene şi americane, precum şi britanice, canadiene, japoneze, neozeelandeze şi coreene. Exerciţiul are loc într-o perioadă în care tensiunile dintre SUA şi China sunt în continuă creştere.

„Talisman Sabre este un angajament major al tuturor participanţilor şi demonstrează capacitatea noastră de a atinge obiective majore, în timp ce ne confruntăm şi cu o pandemie”, a declarat generalul-maior Jake Ellwood, comandantul Deployable Joint Force Headquarters.

Înainte de a începe exerciţiul militar, militarii americani şi australieni au organizat o competiţie sportivă amicală, la Camp Growl.

Potrivit experţilor din domeniul militar, exerciţiul trimite un mesaj puternic Chinei cu privire la puterea SUA în zonă şi legătura solidă cu aliaţii din regiune.

Anul acesta, „Talisman Sabre” începe la doar câteva zile după ce Secretarul de Stat Antony Blinken a anunţat că SUA vor continua politica lui Trump de respingere a revendicărilor maritime ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud şi că un atac asupra forţelor armate filipineze reprezintă ar duce la activare acrtivarea Tratatului de Apărare Reciprocă, semnat între SUA şi Filipine.

Foto: Twitter