Între 9 şi 16 septembrie 2021, Europol a susţinut o acţiune coordonată la nivel european împotriva traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă în sectorul agricol, transmite Europol.

Operaţiunea, condusă de Franţa, a implicat autorităţi din Bulgaria, Cipru, Finlanda, Italia, Letonia, Ţările de Jos şi Spania.

Autoritatea Europeană pentru Muncă a susţinut, de asemenea, acţiunea de prindere a infractorilor. Peste 2.500 de ofiţeri din autorităţile naţionale au participat la activităţile din teren.

Investigaţiile au dust la arestarea a 12 persoane (8 din Franţa şi 4 din Spania), identificarea a 54 de suspecţi (27 în Franţa, 21 în Italia, 2 în Letonia şi 4 în Spania), identificarea a 269 de posibile victime ale exploatării prin muncă, dintre care 81 erau şi victime ale traficului de persoane, percheziţionarea a 704 locaţii, 273 de vehicule, 4.014 persoane. De asemenea, au fost iniţiate 126 de noi investigaţii.

Autorităţile de aplicare a legii au verificat locuri considerate a fi vulnerabile exploatării prin muncă, precum ferme şi podgorii.  Cei mai expuşi exploatării prin locuri de muncă de sezon au fost angajaţii care veneau din ţări non-UE, în timp ce cetăţenii ai UE au fost exploataţi la locuri de muncă din sectorul agricol.

Foto: Monitorul Apărării și Securității