Ministerul Apărării Naţionale susţine, în legătură cu drona care s-a prăbuşit în Croaţia, că un obiect aerian de dimensiuni reduse a fost reperat, joi noaptea, timp de trei minute, în spaţiul aerian al României, însă viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian.

“Sistemul de supraveghere a spaţiului aerian al României a reperat joi, 10 martie, un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a evoluat în spaţiul aerian naţional pentru o perioadă de timp foarte scurtă, sub trei minute. Aeronava a intrat în spaţiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23,23, şi a părăsit spaţiul aerian naţional în jurul orei 23,26, îndreptându-se către Ungaria. Evoluţia acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spaţiul aerian naţional, viteza ridicată, înălţimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat şi condiţiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian”, a anunţat MApN într-un comunicat de presă.

Precizarea MApN a venit după ce premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că o dronă ucraineană de recunoaştere s-a prăbuşit în noaptea de joi spre vineri în capitala croată Zagreb, fără să provoace victime, după ce a survolat România şi Ungaria.

“Aparatul militar fără pilot care s-a prăbuşit joi este, conform informaţiilor de care dispunem, de producţie rusească. A pătruns în Croaţia venind dinspre Ungaria şi, potrivit premierului Orban, a intrat în Ungaria venind dinspre România”, a spus Plenkovic în faţa presei în Franţa, unde participă la summitul UE.