Divizia 101 Aeropurtată a U.S. Army, una dintre unitățile americane de elită, a fost desfășurată în Europa, pentru prima dată în aproape 80 de ani, cu misiunea de a apăra flancul estic al NATO.
O echipă a canalului american de televiziune CBS s-a aflat, recent, în România, unde s-a alăturat locțiitorului comandantului Diviziei 101, generalul de brigadă John Lubas, și comandantului Brigăzii 2 Luptă a Diviziei, colonelul Edwin Matthaidess.
Într-un elicopter Black Hawk, aceștia s-au deplasat până la marginea teritoriului NATO, la aproximativ cinci km de granița României cu Ucraina, într-un raion în care militarii americani și români desfășurau un exercițiu cu trageri de luptă.
„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru de teritoriu NATO”, a declarat generalul de brigadă John Lubas  pentru CBS News.
„Aducem o capabilitate unică, din capabilitatea noastră de asalt aerian. Suntem o forță de infanterie ușoară, dar aducem această mobilitate cu noi, pentru avioanele noastre și atacurile aeriene”, a spus John Lubas.
Mergând spre nord de-a lungul coastei României la Marea Neagră, Black Hawk a aterizat, în cele din urmă, într-un raion de operare înaintat, unde trupele americane și române desfășurau un exercițiu comun de asalt aerian și terestru.
Proiectilele folosite de tancuri și artilerie erau reale, exercițiul fiind menit să recreeze luptele pe care forțele ucrainene le duc în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Jocurile de război desfășurate atât de aproape de această graniță sunt, potrivit CBS, un mesaj clar pentru Rusia și pentru aliații NATO ai Americii, că US Army este aici.