Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat la Digi24 că autoritățile române vor demara o campanie de informare, astfel încât să aplice pentru viza de SUA numai cei care îndeplinesc criteriile, astfel încât rata de respingere să scadă de la 10% la 3%. Dar mai întâi trebuie ca partea americană să trimită o analiză concretă privind motivele pentru care românilor li se refuză vizele.

Lucian Bode a revenit recent dintr-o vizită în Statele Unite, unde a discutat cu șeful Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, inclusiv despre eliminarea vizelor pentru SUA. La acest capitol, România îndeplinește toate criteriile de intrare în program, mai puțin unul: are o rată de refuz a vizelor de trei ori mai mare decât limita cerută, care este de 3%.

“Discuțiile pe care le-am avut cu Alejandro Mayorkas și angajamentul domniei sale de a sprijini România în a evolua în acest demers au vizat următoarele lucruri: în primul rând, că trebuie să primim de la partenerii americani, să ne pună la dispoziție o analiză detaliată a motivelor de refuz, să vedem pentru ce sunt refuzați, în general, cei aproximativ 10 la sută dintre românii care aplică pentru pentru viză. De asemenea, să vedem care sunt categoriile demografice susceptibile de refuz. Și periodic să facem o statistică”, a spus Lucian Bode.

În privința refuzului vizelor SUA pentru români, sunt cazuri care și oficialului american i s-au părut a fi „în neregulă”, a explicat ministrul de interne. De exemplu, românii care depun cerere de viză, dar apoi renunță la continuarea procesării ei, sunt băgați la „vize refuzate”. Acest lucru conduce la menținerea unei rate de respingere mari.

O chestiune care mi s-a părut și mie, și oficialului american în neregulă: dacă noi mergem…din cei 3.000, să spun, 1.000 depun cereri, dar nu le finalizează din diferite motive, renunță sau li se pare foarte complicat, cele 1.000 de cereri, dau un exemplu, sunt considerate respinse. Se contabilizează la procentul ratei de refuz, ceea ce nu cred că este în regulă.