Aceste rânduri reprezintă ideile mele despre înseamnătatea acestei relații bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii. Istoria ne-a demonstrat că numai oamenii hotărâți, conducătorii cu voință pot modela destinul poporului din care fac parte.

Avem nevoie de astfel de oameni pentru a direcționa această relație bilaterală în contextul geopolitic actual post-pandemic plin de vulnerabilități, incertitudini, complexități și ambiguități. Într-o societate a cunoașterii plină de evenimente de neprevăzut popoarele pot, doar împreună, să-și asigure un climax de stabilitate și de dezvoltare.

În prezent Statele Unite ale Americii sunt o putere în plină transformare, o Brainy Power- mai exact Brainy Superpower. După mulți analiști puterea americană a început să intre în declin odată cu atentatele din data de 11 septembrie 2001, culminând cu anul 2003 începutul războiului din Irak. Deși invazia s-a desfășurat între 20 martie și 1 mai, consecințele acestui conflict se întind până în prezent. După pandemia globală a noului coronavirus, Statele Unite ale Americii au rămas cea mai performantă economie dublată de o armată extrem de puternică și de o societate inovativă și dinamică. Hegemonul nu  a intrat în declin după atentate, după invazia Irakului, după războiul împotriva terorismului, după primăvara arabă, după pandemia noului coronavirus, după politica revizionistă  a Federației Ruse, după ascensiune Republicii Populare Chineze.

Transformarea puterii americane este un proces pe termen mediu chiar lung care va dura între 10 și 20 ani. Această transformare va permite dobândirea hegemoniei cosmotelurocratice, lucrul pe care l-am descris în eseurile precedente. Hegemonia americană în opinia mea va fi neatinsă în decursul secolului XXI, după anul 2100 s-ar putea ca tehnologia și știința să transforme total concepția despre state în lume.

România este un stat spre finalul unei tranziții dureroase, plină de eșecuri și fără un țel comun suprem. După  Declarația de la Snagov din data de 21 iunie 1995 care a fost un moment unic de voință națională după anul 1989, țara noastră nu a mai avut un acord național pentru înfăptuirea a ceva. În fapt a fost primul și singurul proiect de țară al României, după căderea comunismului, realizat cu succes. Drumul spre vest a fost hotărât deasupra tuturor bătăliilor politice, atunci partidele s-au unit, poporul le-a susținut pentru țara noastră se se îndrepte spre vest.

O nouă Declarație Snagov

             Este nevoie de o nouă declarație Snagov ? În mod cert da, unicul motiv pentru o astfel de nouă Declarație este  ca energiile acestui popor să nu mai fie disipite și să fie unite pentru îndeplinirea unui țel care să ne asigure un comfort geopolitic unic în istoria noastră. Din păcate timpul istoric al unirii cu Republica Moldova a trecut, acest lucru este în prezent irealizabil datorită politicii de revizioniste și de reașezarea geopolitică a Federației Ruse. Nu afirm că este imposibil dar în următoarele două chiar trei decenii acest deziderat este greu de îndeplinit.

România are nevoie de un Tratat de Alianță cu Statele Unite ale Americii pentru a putea să se dezvolte la toate nivele și să fie ajutată să depășească această perioadă de lungă tranziție. Statele Unite ale Americii au nevoie de un astfel de tratat pentru a-și consolida prezența geostrategică în zonă. Cortina de Oțel, despre care am scris în alt eseu, are nevoie de un tratat de alianță solid cu țara cea mai bine poziționată la Marea Neagră.

Un proiect de țară care se referă la încheierea unui Tratat de Alianță cu Statele Unite ale Americii este fundamental pentru țara noastră care se află în direcția politicii expansioniste a Federației Ruse. De asemenea întărirea Cortinei de Oțel reprezintă o victorie geopolitică extrem de importantă pentru Statele Unite ale Americii care împiedică astfel crearea unui bloc euroasiatic, bloc geopolitic  ce are  ca ultim țel dominarea Heartland-ului ( Insula Lumii).

Un Tratat de Alianță va schimba cursul istoriei și va reuși depășirea blocajelor de peste trei decenii. Problema vizelor, atât de discutată, va fi rezolvată prin acordarea unor largi libertăți de mișcare a persoanelor, bunurilor și mărfurilor. Astfel Proiectul de Țară -Alianța cu Statele Unite ale Americii trebuie să fie primordial pentru toate forțele politice, societatea civilă și restul grupurilor implicate în societatea românească. Avem nevoie de o nouă declarație, un nou Acord istoric pentru viitorul țării noastre. Trebuie să profităm de timpul istoric și să acționăm înaintea ca Istoria să treacă pe lângă noi.

 

Foto: www.usro.ro