O curte federală de apel din SUA a suspendat sâmbătă obligaţia de vaccinare introdusă de preşedintele Joe Biden pentru companiile cu peste 100 de angajaţi, fiind momentul pentru a examina potenţiale ”grave probleme constituţionale”, relatează AFP şi Reuters.
Măsura cerută de preşedintele american impune ca până la 4 ianuarie zeci de milioane de angajaţi să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 sau să fie testaţi săptămânal, informează Agerpres.

Anunţată la jumătatea lunii septembrie, această măsură a fost adoptată săptămâna aceasta de executiv şi a fost imediat contestată de urgenţă în instanţă, în special de statul Texas, controlat de republicani care se opun oricărei obligaţii de vaccinare în lupta împotriva pandemiei.

Acesta este, prin urmare, un eşec major pentru Joe Biden, care tocmai a obţinut prima victorie legislativă majoră odată cu adoptarea, vineri, în Congres a planului său de investiţii în infrastructură.

În decizia sa, curtea federală de apel pentru Texas a apreciat că reclamanţii ”au prezenat argumente care sugerează că există probleme constituţionale şi procedurale grave” cu privire la textul guvernamental. Prin urmare, acesta este ”suspendat’ în aşteptarea unei examinări de fond de către instanţă.

”Vom putea contesta în instanţă abuzul de putere neconstituţional al lui Biden”, a reacţionat pe Twitter guvernatorul conservator al Texasului, Greg Abbott.

Sursa: Știri pe surse

Foto:The New York Times