Coreea de Nord şi Iranul ar fi reluat cooperarea în dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acţiune în 2020, afirmă un raport al ONU, care confirmă, de asemenea, că Phenianul continuă să încalce rezoluţiile ONU în domeniul nuclear, transmite marţi AFP, preluată de Agerpres.

În acest document anual redactat de experţi ONU şi prezentat luni Consiliului de Securitate, Teheranul neagă existenţa unei astfel de cooperări, raportată de o ţară neidentificată. Aceşti experţi au sarcina de a monitoriza multiplele sancţiuni impuse Phenianului pentru a obliga Coreea de Nord să îşi suspende programele nucleare şi cele privind armele balistice.

În 2020, “grupul a continuat să investigheze acuzaţiile vizând cooperarea Coreei de Nord cu Iranul în materie de rachete balistice”, scriu experţii în raportul lor.

“Potrivit unui stat membru, Coreea de Nord şi Iranul au reluat cooperarea pe proiecte de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acţiune. Această reluare a cooperării ar fi inclus transferul de părţi esenţiale, cea mai recentă expediere asociată acestei relaţii având loc în 2020”, potrivit acestui raport.