Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa marchează, printr-o serie de manifestări, împlinirea a 149 de ani de învăţământ românesc de marină, a informat Statul Major al Forţelor Navale.

Bazele instituţiei de învăţământ au fost puse la data de 17 noiembrie 1872, prin Decizia Ministerului de Război nr. 15, care stabilea înfiinţarea, la Galaţi, a Şcolii Flotilei, precursoare a Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

Manifestările dedicate aniversării au fost organizate şi anul acesta în condiţii pandemice, cu un număr restrâns de participanţi.

“Activităţile au debutat sâmbătă, 13 noiembrie, cu plantarea a 10 puieţi de arţari canadieni în curtea instituţiei, ca parte a proiectului ‘Lumea de sub navă’, iniţiat şi susţinut de Comitetul Naţional Român pentru Drepturile Copilului Constanţa şi de Fundaţia Comunitară Galaţi. Luni, 15 noiembrie, a avut loc o şedinţă solemnă a Senatului Universitar al Academiei Navale ‘Mircea cel Bătrân’, în cadrul căreia a fost acordat titlul de ‘Senator de Onoare’ unor profesori de renume, care şi-au dedicat peste trei decenii de activitate didactică instituţiei de învăţământ de marină de la malul Mării Negre. Totodată, în cursul aceleiaşi zile, a avut loc, în mediul online, o întâlnire între studenţi şi absolvenţi de succes ai Secţiei Civile de la Academia Navală constănţeană”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SMFN.

Conform sursei citate, miercuri, 17 noiembrie, pe platoul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” a fost organizat un ceremonial militar, în cadrul căruia rectorul instituţiei, comandor conf. univ. dr. ing. Alecu Toma, a trecut în revistă aspectele importante ale evoluţiei şi dezvoltării sistemului de învăţământ de marină. La final, comandorul Toma a adresat mulţumiri întregii comunităţi universitare pentru eforturile depuse pentru creşterea calităţii actului educaţional şi a prestigiului acestei instituţii.

Manifestările aniversare se vor încheia sâmbătă, pe 20 noiembrie, cu “Biblioteca vie”, o altă secvenţă a proiectului “Lumea de sub navă”, în cadrul căreia studenţii militari din anul IV se vor întâlni cu ofiţeri de marină, în rezervă, absolvenţi ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”.

Sursa: AGERPRES